fbpx

Wat maakt je angstig en is het wel zo slecht voor je?

Wat maakt je angstig en is het wel zo slecht voor je?
Teveel is nooit goed voor je, maar een angst geeft je wel een goede indicatie. Het geeft je een seintje dat wat je doet of overkomt niet goed voor je is. Met andere woorden: je lichaam geeft al aan dat je op een pad zat dat niet goed voor je is.

Steeds doorgaan en niet luisteren naar je lichaam
Mij is dit enkele jaren geleden overkomen, ik luisterde toen niet naar mijn lichaam en ging gewoon door. Pas toen ik mijn burn-out kreeg kon ik dit beter plaatsen. Ik had een parttime baan waar ik als enige de salarisadministratie moest opzetten. Maandenlang was ik druk aan het werk en ook nog thuis kon ik het niet loslaten.
Ik ging thuiswerken en maakte langere dagen dan waar ik voor aangenomen was om het maar tot een goed einde te brengen.

En thuis ging ook alles door. Mijn partner was veel weg voor zijn werk en de zorg van de kinderen, huisdieren en huishouden kwam grotendeels op mijn schouders te liggen. Zo bracht ik ze naar alle clubjes en ging braaf naar alle ouderavonden. Regelde alles in en om het huis.

Negatieve gewoontes
Ook hier ben ik over mijn grenzen heen gestapt en wist ik te beredeneren op dat moment wat goed voor mij was. Totdat mijn lichaam echt in verzet ging. Concentratieproblemen, gauw geïrriteerd en heel erg vermoeid maakte dat het op een dag niet meer ging. Ik kon niet meer anders dan huilen en slapen. Een echte emotie-eter ben/ was ik. Veel heb ik gegeten in die tijd. Na het avondeten en als de kinderen op bed lagen, kon ik helemaal los gaan op de chocoladepinda’s en chips. Dat is echter nog steeds mijn zwakte en daarom niet vaak hier in huis.

Oplossingen voor angst
Ik ontdekte in de periode dat ik thuiskwam te zitten dat ik zelf de grootse factor was om dit ongewilde gedrag in stand te houden. En als je beseft waar je angst vandaan komt dan kun je het aankijken en oplossen. Angst en spanning zijn indicaties dat er iets is. Waarbij je altijd gezonde spanning wel mag hebben, maar de andere is een manier van je lichaam om je iets te zeggen. Voor mij is de manier geworden om de grenzen van mijn lichaam te respecteren, gezonder te gaan eten en goed te gaan zorgen voor mijzelf. Dat is iets wat ik jou ook gun!

Liefs Saskia

#lagomcoaching #verdriet #angst #spanning #coaching #gezondereten