fbpx
Lagom Coaching blog focus verliezen

Wat als je de focus verliest?

A
ls je plannen gemaakt hebt voor de lange termijn, bijvoorbeeld over afvallen, carrière, privé en dan kom je weer in de waan van de dag. Er komen zoveel momenten langs dat je de focus verliest om bij je eerste ingeving, plan  te houden. Wat ga je dan doen? Laat je het gaan omdat het alweer even geleden is, kies je ervoor om nogmaals te starten en het deze keer dan ook echt vol te houden? Of laat je het gaan………

Focus verliezen is makkelijk, het komt zo vaak voor. De echte ommekeer die je leest of waar je van hoort, zitten altijd vast aan pijn, verlies of angst. Als er iets in ons leven gebeurt waardoor we radicaal de andere kant op moeten, lukt het ons. Een sterfgeval in de familie, een ongeluk enz. Vaak is er ook geen weg terug.

Als deze ontbreekt in ons leven is de drijfveer vaak niet groot genoeg, dan verlies je vaak de focus om door te blijven gaan. En dat is wat velen van ons overkomt. Gedachten als: We zitten nog wel goed, die paar pondjes teveel ach wat geeft het, we zijn gezond en dat is wat telt. Of we denken dat wat ons overkomt niet anders kan. Ja je kunt een ander ook niet veranderen is het dan. Maar ondertussen zitten we wel weer op dezelfde plek als waar we van wilden vertrekken.

En dat doet wel iets met je zelfvertrouwen. De volgende keer als je weer denkt nu gaat het lukken, heb je ook al dat stemmetje dat zegt: “De vorige keer lukte het ook niet, weet je nog toen?”

Wat je kunt doen is luisteren naar dat stemmetje en zeggen we gaan het toch weer proberen. Want ook al haalden we ons einddoel misschien niet de poging was goed. Tegen onze kinderen (althans ik) zeg ik: van proberen kun je leren, van missen kun je slechts gissen.

Elke dag kun je opnieuw je doel gaan bereiken. En als je dan een klein succesje hebt, vier dit dan goed. Want de volgende keer dat het stemmetje tegen je zegt: “’Weet je nog de vorige keer?” Dan heb je in ieder geval een goed weerwoord! J